Chociaż koronawirus nie zamierza odpuszczać, coraz mniej przejmujemy się obostrzeniami. Zwłaszcza na urlopie łamiemy wszelkie zasady bezpieczeństwa w czasie pandemii. Deptaki i plaże są pełne turystów.
Czy zjedlibyście ogon z bobra? Albo polędwicę zawiniętą w kożuch z mleka? Gdy spojrzeć na kuchnię polską z perspektywy dziejów, znajdziemy wiele zdumiewających produktów czy dań. Wybraliśmy dla was dziewięć przykładów historycznych oraz współczesnych.
Most Niepodległości, potocznie zwany „czerwonym” to jeden z efektowniejszych obiektów inżynieryjnych koło Ostródy. Został oddany do użytku w 2018 roku, w 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległego bytu.
Pod egidą władzy i w salonach niezależnych, wyrastające z gruzów II wojny światowej kabarety na serio, artystyczne teatrzyki studenckie oraz krakowskie akademie śmiechu. O splątanych z historią i polityką dziejach polskiego kabaretu pisze w swojej nowej książce Izolda Kiec.
„Sweat” to drugi pełnometrażowy film urodzonego w Szwecji, a wykształconego i mieszkającego w Polsce reżysera i scenarzysty Magnusa von Horna. Gdyby nie wybuchła pandemia, byłby pokazywany na festiwalu w Cannes – wydarzenie zostało odwołane, ale wybrane do programu filmy dostały stempel jakości „Cannes Label”.
Magnus von Horn, fot. Rafał Guz/PAP
W kajaku, na pontonie, materacu albo… kocu. Wypoczynek nad wodą ma wiele imion. Jest idealny i dla aktywnych, i dla ceniących spokój.
Z powodu pandemii koronawirusa prawie co dziesiąty Polak stracił pracę, a blisko połowa wciąż obawia się jej utraty.
Hobby, styl życia, osobowość i wiek to tylko niektóre czynniki wywierające wpływ na sposób pracy. O tym jak lifestyle wpływa na naszą zawodową karierę można przeczytać w najnowszym raporcie Pracuj. pl „Zawodowy Styl życia.