Witraż to sztuka wyboru: linii, barwy, rodzaju szkła, jego przezroczystości i cięcia. Najpierw powstaje karton, czyli projekt w skali 1:1, kontury przerysowuje się na brystol, z niego wycina szablon, który nada kształt przeźroczom. Te układa się jak puzzle, przykleja woskiem do tafli szkła okiennego, maluje, wypala... i w ten sposób tworzy dzieła sztuki.
Nowy kierunek sieciowy uruchamiają Polskie Linie Lotnicze LOT. Wrocław po raz pierwszy zyskuje bezpośrednie połączenie lotnicze ze stolicą Węgier.
Dolina Dunajca to teren idealny do uprawy jednej z najlepszych odmian fasoli w Polsce - Pięknego Jasia. Mawiają, że z Jaśka można zrobić wszystko. Niestety, mimo bogatej lokalnej wiedzy co do jego uprawy, kulinarna wiedza o nim (nawet wśród Małopolan) jest dość skąpa.
Zdjęcie: Fasola, fot. Grzegorz Michałowski/PAP
Badacz i krytyk architektury Grzegorz Piątek opowiada o dwóch Warszawach, o powrotach do ruin, mitach związanych z odbudową i o tym, czy podnoszenie stolicy z gruzów w ogóle się udało.
Początek sierpnia nie jest okresem gniazdowania ptactwa, ale może być czasem na wieszanie budek lęgowych. Młoda generacja uskrzydlonych dzielnie daje sobie radę pod niebem Podlaskiego Ogrodu Botanicznego, a my w tym właśnie czasie wieszamy nowe nadrzewne domostwa.
Chociaż koronawirus nie zamierza odpuszczać, coraz mniej przejmujemy się obostrzeniami. Zwłaszcza na urlopie łamiemy wszelkie zasady bezpieczeństwa w czasie pandemii. Deptaki i plaże są pełne turystów.
Czy zjedlibyście ogon z bobra? Albo polędwicę zawiniętą w kożuch z mleka? Gdy spojrzeć na kuchnię polską z perspektywy dziejów, znajdziemy wiele zdumiewających produktów czy dań. Wybraliśmy dla was dziewięć przykładów historycznych oraz współczesnych.
Most Niepodległości, potocznie zwany „czerwonym” to jeden z efektowniejszych obiektów inżynieryjnych koło Ostródy. Został oddany do użytku w 2018 roku, w 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległego bytu.