czwartek, 25 kwietnia 2024

dragan newsyWOLNA TRYBUNA Przedstawiamy oświadczenie rzecznika Urzędu Miasta w Brzegu (wpływ: 8 lipca 2014 r.).

Felieton satyryczny do którego nawiązuje pismo rzecznika, dostępny tutaj - należy kliknąć w foto  -   byc jak bednarek polemika

Brzeg, dnia 7.07.2014

RZP.0530.28.2014

Oświadczenie

W związku z publikacjami pt. ?Być  jak Bednarek? w Gazecie Brzeskiej (nr 12 z 25 czerwca 2014 r.) oraz portalu www.brzeg.com.pl, w których to autor tekstu Leszek Tomczuk podaje nieścisłe i nieprawdziwe informacje dotyczące Burmistrza Brzegu Wojciecha Huczyńskiego, poniżej przedstawiam wyjaśnienia w tej sprawie. Pragnę podkreślić, że po raz kolejny publikacje (biorąc pod uwagę wcześniejsze teksty) tego autora zawierają przekłamania, które wprowadzają w błąd czytelników i mają na celu zdyskredytowanie osoby Burmistrza Brzegu, urzędników i osób pracujących w Urzędzie Miasta. Nie stanowią natomiast rzetelnego przekazu informacyjnego, który obowiązuje dziennikarzy, tak pod względem prawnym, jak i etycznym.

Oto fakty związane z tą sprawą:

1. Wojciech Huczyński, korzystając z prawa przysługującego osobie, której dobra osobiste zostały naruszone poprzez publikacje zawierające nieprawdziwe informacje na jej temat, wniósł na własny koszt pozew do sądu przeciwko pięciu osobom: dziennikarzowi i administratorowi portalu informacyjnego, dziennikarzowi dwutygodnika lokalnego oraz dwóm przedsiębiorcom zarzucającym mu sfałszowanie planu zagospodarowania przestrzennego w celu zablokowania planowanej przez nich inwestycji oświatowej. Tuż przed zakończeniem procesu Wojciech Huczyński ujawnił, że w aktach sprawy znajduje się uzasadnienie orzeczenia sądu, dla niego korzystne. Chcąc zachować obiektywizm, upublicznił całą sprawę. Tymczasem, w wyniku wydanego orzeczenia, sąd pierwszej instancji oddalił powództwo przeciwko wymienionym osobom wskazując, iż mimo potwierdzenia argumentów stawianych przez Wojciecha Huczyńskiego, działali oni w interesie społecznym, obrażając i pomawiając jego osobę o rzeczy i fakty, które nie miały miejsca. Dlatego też, uznając za błędną tezę wywiedzioną przez sąd okręgowy, której m.in. przeciwstawia się materiał dowodowy zebrany podczas postępowania dowodowego, Wojciech Huczyński złoży apelację po pisemnym uzasadnieniu wyroku.
  2. Leszek Tomczuk odnosząc się do przebiegu procesu pisze, że Wojciech Huczyński nic nie wie na temat działalności Fundacji Rozwój. Tutaj również autor podaje wygodne dla niego fakty pasujące do wielokrotnie lansowanej tezy, mającej podważyć zaufanie mieszkańców do Burmistrza Brzegu. Autor nie podaje jednak, że pełnomocnik jednego z pozwanych w tej sprawie zarzucił Wojciechowi Huczyńskiemu, że łączą go z Fundacją jakieś bliżej nieokreślone ?osobiste interesy?. Stąd pełnomocnik wnioskował, w wypadku zasądzenie kwoty zadośćuczynienia proponowanego w pozwie, na inny cel społeczny (mimo tego, że proceduralnie jest to niemożliwe). Burmistrz zaprzeczył wyjaśniając, że nie tylko jest to nieprawda, ale z Fundacją Rozwój jak i z jej wolontariuszami utrzymuje jedynie kontakty zawodowe, a poza osobą wspierającą Fundację (Kamila Bednarka) oraz prezesa Marka Kołkowskiego, nie zna z imienia i nazwiska  fundatorów Fundacji. Z wolontariuszami, z którymi spotka się podczas akcji charytatywnych łączą Wojciecha Huczyńskiego wyłącznie sprawy zawodowe.
  3. Wojciech Huczyński nie ma innej prawnej możliwości na obronę, jak tylko droga sądowa. Ponieważ wszelkie monity ze strony jego samego oraz Urzędu Miasta m.in. kierowane do Leszka Tomczuka, jako dziennikarza, oraz polityków, jako osób zaufania publicznego, o rzetelność i bezstronność oraz podawanie faktów, pozostają bez rezultatu. Skutkują natomiast kolejnymi publikacjami wprowadzającymi mieszkańców miasta w błąd.

Reasumując powyższe, pozostaje wyrazić głębokie ubolewanie, iż po raz kolejny Leszek Tomczuk próbuje zdyskredytować osobę Burmistrza Brzegu, tym razem wykorzystując do tego wolontariuszy Fundacji Rozwój.  W tym miejscu składamy podziękowania wszystkim, którzy angażują się  w pracę wolontariatu w ramach Fundacji Rozwój i życzymy sukcesów w dalszej działalności, mając nadzieję (patrząc tylko na efekty kilku ostatnich akcji Fundacji), że ta organizacja pozarządowa nie będzie więcej przedmiotem służącym do osiągnięcia bliżej nieokreślonych  celów w publikacjach medialnych.

Tomasz Dragan

rzecznik UM w Brzegu