Rekordowa liczba ludzi potrzebuje w tym roku pomocy humanitarnej. Nawet dwa razy więcej osób jest zagrożonych głodem.
Od 7 do 28 sierpnia br. magazyn „Press” przyjmuje zgłoszenia do nowej nagrody w konkursie Grand Press – dla najlepszej polskiej Książki Reporterskiej Roku.
Sami podejmujemy decyzję, czy sprzeciwiamy się plastikowej fali, czy przymykamy na nią oko. Produkty, którymi się otaczamy, pokazują, kim jesteśmy, jakie wyznajemy wartości, jaki przyświeca nam cel.
W ostrym proteście dziennikarze Trójki sprzeciwiają się likwidacji stacji i chcą, aby przywrócono na stanowisko dyrektora Kubę Strzyczkowskiego.
Dolina Dunajca to teren idealny do uprawy jednej z najlepszych odmian fasoli w Polsce - Pięknego Jasia. Mawiają, że z Jaśka można zrobić wszystko. Niestety, mimo bogatej lokalnej wiedzy co do jego uprawy, kulinarna wiedza o nim (nawet wśród Małopolan) jest dość skąpa.
Zdjęcie: Fasola, fot. Grzegorz Michałowski/PAP
Czytaj więcej...
Początek sierpnia nie jest okresem gniazdowania ptactwa, ale może być czasem na wieszanie budek lęgowych. Młoda generacja uskrzydlonych dzielnie daje sobie radę pod niebem Podlaskiego Ogrodu Botanicznego, a my w tym właśnie czasie wieszamy nowe nadrzewne domostwa.
Chociaż koronawirus nie zamierza odpuszczać, coraz mniej przejmujemy się obostrzeniami. Zwłaszcza na urlopie łamiemy wszelkie zasady bezpieczeństwa w czasie pandemii. Deptaki i plaże są pełne turystów.
Czy zjedlibyście ogon z bobra? Albo polędwicę zawiniętą w kożuch z mleka? Gdy spojrzeć na kuchnię polską z perspektywy dziejów, znajdziemy wiele zdumiewających produktów czy dań. Wybraliśmy dla was dziewięć przykładów historycznych oraz współczesnych.
Most Niepodległości, potocznie zwany „czerwonym” to jeden z efektowniejszych obiektów inżynieryjnych koło Ostródy. Został oddany do użytku w 2018 roku, w 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległego bytu.