Dolina Dunajca to teren idealny do uprawy jednej z najlepszych odmian fasoli w Polsce - Pięknego Jasia. Mawiają, że z Jaśka można zrobić wszystko. Niestety, mimo bogatej lokalnej wiedzy co do jego uprawy, kulinarna wiedza o nim (nawet wśród Małopolan) jest dość skąpa.
Zdjęcie: Fasola, fot. Grzegorz Michałowski/PAP
Czytaj więcej...
Początek sierpnia nie jest okresem gniazdowania ptactwa, ale może być czasem na wieszanie budek lęgowych. Młoda generacja uskrzydlonych dzielnie daje sobie radę pod niebem Podlaskiego Ogrodu Botanicznego, a my w tym właśnie czasie wieszamy nowe nadrzewne domostwa.
Chociaż koronawirus nie zamierza odpuszczać, coraz mniej przejmujemy się obostrzeniami. Zwłaszcza na urlopie łamiemy wszelkie zasady bezpieczeństwa w czasie pandemii. Deptaki i plaże są pełne turystów.
Czy zjedlibyście ogon z bobra? Albo polędwicę zawiniętą w kożuch z mleka? Gdy spojrzeć na kuchnię polską z perspektywy dziejów, znajdziemy wiele zdumiewających produktów czy dań. Wybraliśmy dla was dziewięć przykładów historycznych oraz współczesnych.
Most Niepodległości, potocznie zwany „czerwonym” to jeden z efektowniejszych obiektów inżynieryjnych koło Ostródy. Został oddany do użytku w 2018 roku, w 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległego bytu.
Hobby, styl życia, osobowość i wiek to tylko niektóre czynniki wywierające wpływ na sposób pracy. O tym jak lifestyle wpływa na naszą zawodową karierę można przeczytać w najnowszym raporcie Pracuj. pl „Zawodowy Styl życia.
Laboratorium Wolności Religijnej powstało w ramach Fundacji Pro Futuro Theologiae działającej przy Wydziale Teologicznym Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Salezjańska Fundacja Misyjna „Don Bosco” prowadzi zbiórkę pieniędzy na pomoc dzieciom ulicy w Afryce. W 2016 roku w Zambii powstał dom dziecka i szkoła dla dzieci, które nie miały się gdzie podziać i ich domem stała się ulica.
Kalifornijskie hotele Marriott i Hilton wprowadziły roboty, które dostarczają swoim gościom do pokoju niezbędne artykuły. Są to m.in wino, ręczniki, a nawet przysmaki dla zwierząt.