Autorzy badania, pod kierunkiem prof. Paula Harrisona i dr. Maxime’a Taqueta z Wydziału Psychiatrii Uniwersytetu Oksfordzkiego i NIHR Oxford Health Biomedical Research Center, zliczyli liczbę przypadków CVT (zakrzepicy żył mózgowych) zdiagnozowanych w ciągu dwóch tygodni po rozpoznaniu COVID-19 lub po pierwszej dawce szczepionki.
„Aby wyprodukować szczepionki przeciw COVID-19 w oparciu o technologię wektorową nie trzeba było przeprowadzać żadnej aborcji i nie ucierpiała przy tym żadna istota ludzka” – przekonują naukowcy zrzeszeni w ramach inicjatywy Nauka Przeciw Pandemii.
Pani Marta zaraziła się krztuścem, gdy pracowała w Anglii jako opiekunka do dzieci. Kaszel i lekką gorączkę tłumaczyła jesienną porą i brytyjską aurą. To był tylko początek objawów i problemów.
Zarówno niedożywienie, jak i przekarmienie osłabiają działanie naszego układu immunologicznego. Sprawdź, co konkretnie powinno znaleźć się w naszym codziennym menu, aby zapewnić optymalne wsparcie siłom obronnym organizmu, nie tylko w walce z patogenami, ale także i nowotworami.
Jeśli masz wszczepiony rozrusznik serca lub kardiowerter-defibrylator, lepiej nie stawaj zbyt blisko kuchenki indukcyjnej, uważaj na biżuterię z magnesem neodymowym, a słuchawki odkładaj, a nie zawieszaj na szyi. Uważaj także, jak korzystasz z telefonu komórkowego i nie noś go w kieszonce na klatce piersiowej.
Ponad połowa europejskich palaczy tytoniu podejmowała próbę rozstania się z nałogiem – wynika z ostatniego raportu na temat postaw wobec tytoniu sporządzonego na zlecenie Komisji Europejskiej. Także w czasie pandemii.
Etykieta przypisująca dziecku jakieś cechy może działać jak samospełniająca się przepowiednia. Tak jest też z nieśmiałością - jeśli często mówimy o dziecku, że jest nieśmiałe, ono zacznie tak o sobie myśleć.
Czy szybko rozprzestrzeniający się w Polsce wariant brytyjski wirusa SARS-CoV-2 rzeczywiście jest dużo bardziej zakaźny i groźny dla zdrowia niż jego podstawowa wersja? Jak można się przed nim skutecznie chronić?
Kuchnia polska od pokoleń jest bogata w zboża. Warto jednak podkreślić, że sposób ich produkcji przez lata zmieniał się i obecnie bardzo często zamiast działać korzystnie na zdrowie i samopoczucie, szkodzi.