Zakończył się proces połączenia spółek: Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica”, Ewico (dawne zakłady tłuszczowe Kama Foods), Olvit i Olvit-Pro. Dzięki połączeniu firma stała się największym w Polsce i jednym z największych w Europie Środkowej producentem tłuszczów roślinnych.
Połączenie oznacza możliwość dalszego rozwoju, ułatwi wejście na zachodnie rynki zbytu. Będzie można również
zmniejszyć koszty dzięki wspólnym zamówieniom niektórych składników wykorzystywanych w produkcji.
Produkcja ma być poszerzana, w Brzegu ma zostać uruchomiona margaryniarnia i firma będzie potrzebowała
kolejnych kilkudziesięciu osób do pracy - przede wszystkim osoby, które kiedyś pracowały w Kamie.
Nie wiadomo, pod jaką marką będzie sprzedawana brzeska margaryna. Ewico jest właścicielem marki Kama i
niewykluczone, że do sklepów wrócą wyroby pod dawnymi nazwami.
W tej chwili Ewico może przerabiać 1500 ton nasion rzepakowych na dobę.