„Europejski Region Gastronomiczny 2025” – to właśnie Sycylia, jako pierwsza we Włoszech otrzymała tę prestiżową nagrodę przyznawaną przez IGCAT (Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki).
Polscy przedstawiciele sektora spożywczego już teraz, na krakowskich targach HoReCa w dniach od 6 do 8 listopada będą mogli zapoznać się z winami i oliwami sycylijskimi.
Polska Izba Biznesowa we Włoszech CAPI razem ze Smart Iting zaprosiła do udziału w targach Regionalny Instytut Oleju i Wina z Sycylii IRVO. Przedstawiciele sycylijskich producentów wina: Regalpetra srl Società Agricola, Cantina CVA Canicatti, Candido Vini Camporeale, Azienda Agricola Foraci SS, Marchesi di Rampingallo zapraszają na stoisko E39, DUNAJ Hall, gdzie przygotowali ciekawą ofertę dla restauratorów, dystrybutorów czy importerów.
Sycylia ze swoimi 99.000 hektarami winorośli i 26520 gospodarstwami uprawiającymi winogrona jest drugim co do wielkości włoskim regionem tak pod względem powierzchni pod uprawą, ale i liczby gospodarstw. Dodajmy do tego około tysiąca firm winiarskich, z czego około 40 to podmioty stowarzyszone, co da nam średnią produkcję winogron w latach 2020-2023 o wartości około 6,9 miliona kwintali, a wina i moszczu na poziomie 3,6 miliona hektolitrów ( wina białe stanowią 63-65%, a wina czerwone pozostałe 35-37%).
Sycylia może pochwalić się 24 winami o chronionej nazwie pochodzenia (DOP), w tym 1 DOCG i 23 DOC (zgodnie z włoską nomenklaturą) oraz 7 chronionymi oznaczeniami geograficznymi (IGP/IGT). Należą do nich słynne wino Marsala DOC w zachodniej Sycylii, Pantelleria DOC produkowane na wyspie Pantelleria, Etna DOC we wschodniej Sycylii i Malvasia delle Lipari DOC produkowane na archipelagu Wysp Liparyjskich oraz Cerasuolo di Vittoria DOCG i Noto DOC w południowo-wschodniej Sycylii.
Wśród IGT zdecydowanie najbardziej reprezentatywna jest IGT Terre Siciliane, stanowiące prawie 52% wszystkich sycylijskich win pakowanych.
Całkowita certyfikowana produkcja wina DOC w 2023 r. wyniosła 972 394 hektolitrów, co stanowi około 35% całkowitej regionalnej produkcji wina i moszczu.
Najczęściej produkowanym DOC jest DOC Sicilia z 818 359 hektolitrami certyfikowanymi w 2023 r., co stanowi 84% całkowitej produkcji z certyfikatem PDO w regionie Sycylii.
Kilka z nich będzie można spróbować w Krakowie na wydarzeniu Masterclass, zatytułowanym „ Sycylia enologiczna – wina i terytoria”, który odbędzie się 7 listopada w godz.11-12.30 . Masterclass poprowadzi Gianni Giardina, włoski enolog Instytutu IRVO, ambasador Viticultura Eroica a ma ono na celu zaprezentowanie wybranych sycylijskich win, pokazanie ich specyfiki i unikatowości. W trakcie eventu odbędzie się degustacja 10 win a goście będą mogli zadawać pytania czy bezpośrednio rozmawiać z włoskimi partnerami.
Oliwę z oliwek w wielu odmianach (np. o smaku zielonego pomidora czy gorzkich migdałów) będzie można próbować w ramach OPEN TASTING od 6 do 8 listopada na stoisku B21. Cztery firmy reprezentujące producentów oliwy z oliwek najwyższej jakości: Società Agricola Radici, Rosario Tramontana, Lo Grasso Francesco, Azienda Agricola Fisicaro Sebastiana zaproszą do skosztowania unikatowych oliw bezpośrednio na podniebieniu lub… na polskim chlebie!
Sycylia produkowała średnio od 30 do 40 tysięcy ton oliwek rocznie do 2023 roku, kiedy to z powodu wysokich temperatur i dotkliwej suszy produkcja oliwy zmniejszyła się do 28 200 ton. Niższa dostępność produktu w połączeniu z wyższą jakością doprowadziła do wzrostu średniej ceny i zmiany strategii sektora produkcyjnego. W rzeczywistości region jest jednym z głównych producentów certyfikowanej oliwy we Włoszech z 6 DOP (Val di Mazara, Valli Trapanesi, Monti Iblei, Valdemone, Valle del Belice, Colline Ennesi) i 1 IGP Sycylia. Certyfikowany produkt DOP lub IGP to gwarancja dla konsumenta, że spełnione są najwyższe standardy. To właśnie IRVO (Regionalny Instytut Wina i Oleju) na Sycylii od ponad 10 lat odpowiada za wydawanie certyfikatów, promocję i szkolenia.
Eksport oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia z Sycylii DOP i IGP przekroczył łącznie 3 000 ton w 2023 r., przy czym IGP stanowił największą część. Stany Zjednoczone, Japonia i Europa – z Niemcami na czele – doceniają charakterystyczne właściwości organoleptyczne.
Z Altamura przyjechał jeszcze jeden wystawca, po raz pierwszy odwiedzający krakowskie targi: Molini Loizzo (stoisko B22) to producent wyśmienitej, różnego typu mąki, doskonałej do pizzy i innych wyrobów słonych oraz do słodkich wypieków. Jak powiedziała nam Alessia Lombardi, reprezentująca firmę z ogromną ciekawością czeka na spotkania z polskimi firmami.
Wino i oliwa z oliwek to dwa filary diety śródziemnomorskiej znanej na całym świecie ze swoich właściwości zdrowotnych. W 2010 roku to właśnie dietę tego obszaru UNESCO podniosło do rangi światowego dziedzictwa. Człowiek wyszedł z barbarzyństwa i wszedł do cywilizacji w basenie Morza Śródziemnego, kiedy zaczął uprawiać winorośl i oliwki (Tucydydes). Dziś wiemy i doceniamy, że winorośl i oliwki wiążą CO2 znacznie lepiej niż rośliny leśne i przyczyniają się do ochrony środowiska naszej planety, a do tego ze swoimi smakami, zapachami i kolorami są składnikami jakości życia. Nic tylko próbować!
Ewa Trzcińska
Zdjęcia: firmy sycylijskie, wystawcy na krakowskich targach