czwartek, 21 listopada 2024

smaki TurcjiTürkiye (Turcja) to najlepsze miejsce na wakacje, jeśli zwracasz szczególną uwagę na pyszne jedzenie.

 

 

       Położone nad Morzem Śródziemnym państwo ma do zaoferowania odwiedzającym bogaty dorobek kulturowy, wspaniałe krajobrazy i szeroką gamę atrakcji turystycznych. Jednocześnie zapewnia swoim gościom jedyne w swoim rodzaju doznania kulinarne, poprzez najlepsze specjały wywodzące się z wielowiekowej i pełnej tradycji kultury gastronomicznej.

 

        W sezonie letnim w Türkiye (Turcji) bez wątpienia najpopularniejsze są potrawy na bazie oliwy z oliwek i warzyw oraz lekkie dania przygotowywane na podstawie przepisów opierających się na regionalnych ziołach i owocach morza, pochodzących z otaczających kraj wód. Poznajcie kilka lekkich, zdrowych i pysznych letnich smaków, które sprawią, że poczujecie się szczęśliwi w „tureckim stylu” w gorące letnie dni…

 

 

Oliwa z oliwek i zioła – królowe tureckich, letnich stołów

       

      Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej w celu zachowania zdrowia i dobrej kondycji podczas wakacji w Türkiye (Turcji) jest stosunkowo proste. Jest to możliwe dzięki cudownej oliwie z oliwek, niezbędnej do długiego i zdrowego życia, którą można dodać do każdego spożywanego posiłku w ciągu dnia. Potrawy na bazie oliwy z oliwek są często podawane jako przystawki na małych talerzach w restauracjach, a latem w tureckich domach stają się daniem głównym. Świetnym tego przykładem jest zielona fasolka na oliwie z oliwek, przyrządzana w całej Türkiye (Turcji) jako przekąska, w upalne dni staje się głównym posiłkiem. Latem, aby dania były lżejsze i zdrowsze ogranicza się spożycie mięsa. W tym okresie fasolka szparagowa, dania z bakłażana, nadziewane liście winogron (Sarma) lub nadziewane warzywa (Dolma) są często przyrządzane bez mięsa. Wtedy wzrasta również wykorzystanie świeżych zielonych ziół, a do każdego posiłku podawane są sałatki z dużą ilością oliwy z oliwek, octu lub cytryny.

 

        Co więcej, w każdym regionie Türkiye (Turcji) rosną różne zioła. To rozległe geograficznie i krajobrazowo państwo wyróżnia się wyjątkową różnorodnością biologiczną. Na przykład w Izmirze, zwanym „perłą Morza Egejskiego”, można skosztować ziół, takich jak drapacz lekarski (şevket-i bostan) lub soliród zielny (Deniz börülcesi). Na stołach w regionie egejskim królują regionalne warzywa, karczochy i kwiaty cukinii oraz występujące tylko na tym obszarze zioła. W letnie dni, gdy nie ma pomysłu na coś do zjedzenia, na ratunek przychodzi niezwykłe trio, melon, arbuz i biały ser. Ser Ezine z Çanakkale wraz z kilkoma plastrami melona lub arbuza tworzy doskonały i przy tym lekki posiłek.

 

 

Pyszne przepisy z Riwiery Tureckiej

 

      W miesiącach letnich Riwiera Turecka przyciąga uwagę nie tylko dzięki sprzyjającemu klimatowi, zachwycającym krajobrazom i zdrowej kuchni, ale też szerokim wyborem dań warzywnych, przygotowywanych na bazie organicznej oliwy z oliwek. Tahinli piyaz to jeden z przysmaków, który smakosze muszą spróbować podczas wizyty na Riwierze Tureckiej. Doskonałe połączenie fasoli z tahini z cebulą i pomidorami może nawet zastąpić danie główne w gorący, letni dzień. Koniecznie trzeba też spróbować pomarańczy Finike, która uważana jest za jedną z najsmaczniejszych odmian tego owocu na świecie! Szklanka lodowatego soku z pomarańczy Finike o wyjątkowym aromacie zapewnia orzeźwienie w gorące letnie dni.

 

        Letnie posiłki w Türkiye (Turcji) to nie tylko przysmaki z regionu Morza Egejskiego i Śródziemnego. Ayran Aşı (zimna zupa jogurtowa z pszenicą i ciecierzycą), letni faworyt, jest jednym z najbardziej znanych dań wschodniej Anatolii. Odwiedzając Anatolię, tej słynnej zupy przygotowywanej z ziaren i nasion można spróbować w różnych regionach kraju. W gorący, letni dzień na orzeźwienie polecane są lody Maraş z Kahramanmaraş. Te pyszne lody, produkowane z koziego mleka i korzeni dzikich orchidei rosnących w Kahramanmaraş, są idealne na ochłodę latem.

 

 

Świeże ryby

 

       Ryby, ważny element diety śródziemnomorskiej, są zwykle spożywane przez całe lato. Nie inaczej jest w tureckiej kuchni. W państwie otoczonym trzema morzami można spróbować różnorodnych gatunków sezonowych owoców morza. Wiele z tych pysznych ryb znajduje się w letnim menu. W tym okresie zazwyczaj podawane są pieczone, grillowane lub gotowane na parze, żeby nie traciły swoich wartości odżywczych. Warto pamiętać, że białe wina z lokalnych winogron unikalnych dla tureckich ziem, takich jak Bornova Misketi, Emir i Narince, mają wspaniały smak i dobrze komponują się z owocami morza, oliwą z oliwek i świeżymi letnimi owocami.

 

TTG

turystyka na pasku