Türkiye (Turcja) to najlepsze miejsce na wakacje, jeśli zwracasz szczególną uwagę na pyszne jedzenie.
Położone nad Morzem Śródziemnym państwo ma do zaoferowania odwiedzającym bogaty dorobek kulturowy, wspaniałe krajobrazy i szeroką gamę atrakcji turystycznych. Jednocześnie zapewnia swoim gościom jedyne w swoim rodzaju doznania kulinarne, poprzez najlepsze specjały wywodzące się z wielowiekowej i pełnej tradycji kultury gastronomicznej.
W sezonie letnim w Türkiye (Turcji) bez wątpienia najpopularniejsze są potrawy na bazie oliwy z oliwek i warzyw oraz lekkie dania przygotowywane na podstawie przepisów opierających się na regionalnych ziołach i owocach morza, pochodzących z otaczających kraj wód. Poznajcie kilka lekkich, zdrowych i pysznych letnich smaków, które sprawią, że poczujecie się szczęśliwi w „tureckim stylu” w gorące letnie dni…
Oliwa z oliwek i zioła – królowe tureckich, letnich stołów
Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej w celu zachowania zdrowia i dobrej kondycji podczas wakacji w Türkiye (Turcji) jest stosunkowo proste. Jest to możliwe dzięki cudownej oliwie z oliwek, niezbędnej do długiego i zdrowego życia, którą można dodać do każdego spożywanego posiłku w ciągu dnia. Potrawy na bazie oliwy z oliwek są często podawane jako przystawki na małych talerzach w restauracjach, a latem w tureckich domach stają się daniem głównym. Świetnym tego przykładem jest zielona fasolka na oliwie z oliwek, przyrządzana w całej Türkiye (Turcji) jako przekąska, w upalne dni staje się głównym posiłkiem. Latem, aby dania były lżejsze i zdrowsze ogranicza się spożycie mięsa. W tym okresie fasolka szparagowa, dania z bakłażana, nadziewane liście winogron (Sarma) lub nadziewane warzywa (Dolma) są często przyrządzane bez mięsa. Wtedy wzrasta również wykorzystanie świeżych zielonych ziół, a do każdego posiłku podawane są sałatki z dużą ilością oliwy z oliwek, octu lub cytryny.
Co więcej, w każdym regionie Türkiye (Turcji) rosną różne zioła. To rozległe geograficznie i krajobrazowo państwo wyróżnia się wyjątkową różnorodnością biologiczną. Na przykład w Izmirze, zwanym „perłą Morza Egejskiego”, można skosztować ziół, takich jak drapacz lekarski (şevket-i bostan) lub soliród zielny (Deniz börülcesi). Na stołach w regionie egejskim królują regionalne warzywa, karczochy i kwiaty cukinii oraz występujące tylko na tym obszarze zioła. W letnie dni, gdy nie ma pomysłu na coś do zjedzenia, na ratunek przychodzi niezwykłe trio, melon, arbuz i biały ser. Ser Ezine z Çanakkale wraz z kilkoma plastrami melona lub arbuza tworzy doskonały i przy tym lekki posiłek.
Pyszne przepisy z Riwiery Tureckiej
W miesiącach letnich Riwiera Turecka przyciąga uwagę nie tylko dzięki sprzyjającemu klimatowi, zachwycającym krajobrazom i zdrowej kuchni, ale też szerokim wyborem dań warzywnych, przygotowywanych na bazie organicznej oliwy z oliwek. Tahinli piyaz to jeden z przysmaków, który smakosze muszą spróbować podczas wizyty na Riwierze Tureckiej. Doskonałe połączenie fasoli z tahini z cebulą i pomidorami może nawet zastąpić danie główne w gorący, letni dzień. Koniecznie trzeba też spróbować pomarańczy Finike, która uważana jest za jedną z najsmaczniejszych odmian tego owocu na świecie! Szklanka lodowatego soku z pomarańczy Finike o wyjątkowym aromacie zapewnia orzeźwienie w gorące letnie dni.
Letnie posiłki w Türkiye (Turcji) to nie tylko przysmaki z regionu Morza Egejskiego i Śródziemnego. Ayran Aşı (zimna zupa jogurtowa z pszenicą i ciecierzycą), letni faworyt, jest jednym z najbardziej znanych dań wschodniej Anatolii. Odwiedzając Anatolię, tej słynnej zupy przygotowywanej z ziaren i nasion można spróbować w różnych regionach kraju. W gorący, letni dzień na orzeźwienie polecane są lody Maraş z Kahramanmaraş. Te pyszne lody, produkowane z koziego mleka i korzeni dzikich orchidei rosnących w Kahramanmaraş, są idealne na ochłodę latem.
Świeże ryby
Ryby, ważny element diety śródziemnomorskiej, są zwykle spożywane przez całe lato. Nie inaczej jest w tureckiej kuchni. W państwie otoczonym trzema morzami można spróbować różnorodnych gatunków sezonowych owoców morza. Wiele z tych pysznych ryb znajduje się w letnim menu. W tym okresie zazwyczaj podawane są pieczone, grillowane lub gotowane na parze, żeby nie traciły swoich wartości odżywczych. Warto pamiętać, że białe wina z lokalnych winogron unikalnych dla tureckich ziem, takich jak Bornova Misketi, Emir i Narince, mają wspaniały smak i dobrze komponują się z owocami morza, oliwą z oliwek i świeżymi letnimi owocami.