Rajem dla wszystkich miłośników czekolady bez wątpienia jest Dom Czekolady i Muzeum Lindt Lindor w stolicy Szwajcarii.
Dzięki sprawnej informacji turystycznej na dworcu centralnym (Zurich Hbf), możemy uzyskać karteczkę z bezpośrednimi numerami pociągów i łódki wraz z godzinami dotarcia do Domu. Warto pamiętać, że obywatele UE nie mają darmowego dostępu do Internetu, więc wzięcie map i kartek z rozkładem jazdy różnych pociągów ułatwia sprawne poruszanie się po mieście. Dlatego, gdy już otrzymamy plany dojazdów do najbardziej ciekawych miejsc w Zurychu, warto zarezerwować sobie ok. 2h na wycieczkę do Home of Chocolate.
Malownicza trasa przebyta w dwupiętrowym pociągu z widokiem na jezioro Zuryskie, sprawia, że czujemy klimat Szwajcarii. Po ok. 10 minutowej pieszej drodze, dalej wzdłuż jeziora, czeka na nas modernistyczna budowla ze złotym szyldem producenta czekolady.
Należy pamiętać, że stolice państw europejskich, jak również ich największe atrakcje, w wakacje odczuwają znaczące przypływy turystów zagranicznych. Dlatego chcąc zapewnić sobie pewne wejście (bilet dla dziecka 8-15 lat kosztuje 10 CHF, dla uczniów i studentów powyżej 16 r. ż. 13 CHF, a dla dorosłych 15 CHF), warto zarezerwować bilety z wyprzedzeniem.
W ramach biletu otrzymujemy audio przewodnik, który dostępny jest w sześciu językach: angielskim, niemieckim (z wersją dla dzieci), francuskim, włoskim, hiszpańskim jak również w chińskim. W muzeum wystawa jest przedstawiana w porządku asymetrycznym, aczkolwiek spójnym, z chronologią – pierwsza sala jest poświęcona pozyskiwaniu kakao, a ostatnia degustacji gotowego wyrobu. Odpowiedni dobór światła w zależności od prezentowanej tematyki pomaga w lepszym odbiorze prezentowanych treści i skupieniu się na rzeczach najważniejszych. Nic dziwnego, że w Domu Czekolady mamy do czynienia z tyglem kulturowym.
Muzeum Lindt jest interaktywne oraz dostosowane do dzieci. Niemniej jednak, dziecięcą radość w Domu Czekolady odkrywają przede wszystkim dorośli, gdyż w jeden z sal znajduje się degustacja płynnej i twardej czekolady. Trzy fontanny z czekoladą: białą, mleczną, gorzką kuszą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Chociaż mają konkurencję z następną atrakcją, jaką jest zgadywanie: „jaki to smak?”, maszyny okrajają kostki czekolady o niewiadomym smaku, który trzeba odkryć.
Zwieńczeniem wystawy jest pokój z „lindorkami” o różnych smakach dla gości wystawy. Po wyjściu z „pokoju czekolady” możemy jeszcze posłuchać wypowiedzi o wegańskich czekoladach, wpływu AI na wyroby czekoladowe oraz wpływ technologii na sztuczną produkcję czekolady w warunkach laboratoryjnych. Przy wyjściu skanujemy bilet i otrzymujemy słodki upominek.
Atrakcja jest polecana nie tylko dla rodzin z dziećmi, ale każdemu, kto lubi słodycze i czekoladę. Dobą radą jest zjedzenie wytrwanego posiłku maksymalnie 2h przez wycieczką, a po wycieczce zarezerwowanie sobie przynajmniej godziny na odpoczynek.
Autorka: Julia Mielczarek