15 marca 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Łosiowie po raz kolejny spotkali się uczestnicy projektu ,,Żółty Talerz” finansowanego przez Kulczyk Foundation, a realizowanego przez Polski Czerwony Krzyż w Brzegu.
Tym razem odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem: ,,Zdrowie mam w głowie, wzmocnij swoją odporność”. Pani dietetyk Weronika Szumlak opowiedziała dzieciom oraz ich rodzicom o witaminach odpowiedzialnych za odporność ludzkiego organizmu oraz wskazała, w których owocach, warzywach, artykułach spożywczych można zaleźć ich najwięcej. Na przykład witaminę D można pozyskać dzięki promieniom słonecznym pod warunkiem, że w tym czasie nie będziemy posmarowani kremem z filtrem. Najwięcej witaminy D zawierają tłuste ryby morskie, takie jak węgorz, łosoś, śledź i makrela. Aby zapewnić sobie dawkę 1000 j.m. witaminy D należałoby codziennie zjadać np. 200 g pieczonego łososia lub aż 660 g makreli. Osoby, które nie lubią ryb mogą znaleźć witaminę D w innych produktach, ale są to dużo mniej wartościowe źródła. Żeby dostarczyć do organizmu dawkę 1000 j.m. witaminy D z innych produktów niż ryby, należałoby codziennie zjadać np. 20 jajek, kilka kilogramów sera żółtego lub wypić ponad 80 litrów mleka.
Dowiedzieliśmy się, że inne witaminy odpowiedzialne za odporność organizmu to: A, C, E, B6. W trakcie warsztatów dzieci wraz z rodzicami przygotowywały zdrowe potrawy wykorzystując przepisy i składniki rozdane przez panią dietetyk. Najprzyjemniejszym momentem spotkania była degustacja pysznych sałatek, deserów, koktajli. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem.
Przepisy na Facebooku PCK Brzeg.
Promocja zdrowego stylu życia jest jednym z zadań statutowych Polskiego Czerwonego Krzyża, które systematycznie realizujemy w szkołach i przedszkolach.
W związku z trwającym okresem rozliczeniowym Oddział Rejonowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Brzegu uprzejmie prosi o przekazanie 1% od podatku na rzecz naszej brzeskiej organizacji Nr KRS 0000225587.