Jesteśmy bogatsi w wiedzę, pozyskaliśmy ją podczas warsztatów, które odbyły się w Publicznej Szkole Podstawowej w Łosiowie.
W warsztatach udział wzięło 30 osób – dzieci z rodzicami, które są uczestnikami projektu ”Żółty Talerz” finansowanego przez Kulczyk Foundation, a realizowany przez Polski Czerwony Krzyży.
Prowadząca warsztaty pani dietetyk w interesujący sposób opowiedziała o wpływie cukru na organizm człowieka wskazała, które cukry są potrzebne i zdrowe dla organizmu. Mieliśmy okazję obejrzeć film, który w przystępny sposób przedstawił nam podział i rolę cukrów w organizmie człowieka oraz źródła występowania go w żywności. Dowiedzieliśmy się, że maksymalna dzienna porcja cukru to 5 małych łyżeczek. Dzieci mogły przeliczyć ile niezdrowego cukru zawierają popularne i lubiane przez nich słodycze, soki, wody smakowe, jogurty i desery mleczne. Następnie wykorzystując świeże i suszone owoce, warzywa, orzechy, mak, sezam, wiórki kokosowe, migdały, kakao, nasiona chia, jogurty naturalne, płatki owsiane, olej kokosowy dzieci i rodzice przystąpili do przygotowywania szybkich i zdrowych przekąsek, koktajli, sałatek, które mogą zastąpić popularne słodycze. Wykorzystano przepisy rozdane przez panią dietetyk. Podczas degustacji okazało się, że wszystkie potrawy były pyszne, zdrowe i szybko znikały ze stołów, a rodzice i dzieci poprosili o przepisy, by mogli przygotowywać zdrowe przekąski w swoich domach.
Podobne warsztaty kulinarne odbędą się w miesiącu marcu, na które jako organizatorzy serdecznie zapraszamy.