niedziela, 24 listopada 2024

witaminki8 listopada w Publicznej Szkole Podstawowej w Łosiowie przeprowadzono akcję edukacyjną w zakresie zdrowego odżywiania, roli warzyw i owoców w prawidłowym rozwoju dziecka. Był to jeden ze sposobów promowania zdrowego żywienia w ramach programu „Żółty Talerz”.
Podczas zajęć jedna z grup dzieci przygotowała wspólnie z dorosłymi sałatkę owocową i przy okazji poznawała różne owoce tj.: awokado, granat, kiwi, banan, arbuz, ananas, brzoskwinia. Inna grupa dzieci przygotowała zdrowe kanapki i przekąski. Kanapki były kolorowe i szybko znikały z talerza. Dzieci wykazały się kreatywnością i entuzjazmem. Wzmocniły swoja wiedzę na temat dobrych nawyków żywieniowych.
W całej Polsce ruszył ogólnopolski program „Żółty Talerz”, inwestycja społeczna uruchomiona przez Kulczyk Foundation realizowana wspólnie z pięcioma organizacjami. Celem programu jest wzmacnianie systemu dożywiania dzieci. Warto zaznaczyć, że to inicjatywa adresowana do wszystkich dzieci.
„Żółty Talerz” to 4 miliony złotych na poprawę stanu żywienia polskich dzieci, ponad 1 milion wydanych posiłków przekazanych przez Dominikę i Sebastiana Kulczyk.
W Publicznej Szkole Podstawowej w Łosiowie w miesiącu październiku programem objęto 45 dzieci, wydano 855 ciepłych posiłków, które były bardzo zdrowe, kaloryczne i urozmaicone.

 

Collage Fotor witaminki

 

Oddział Rejonowy PCK
w Brzegu

Wioletta Wrębiak–Zięba

Nowiny na pasku