czwartek, 25 kwietnia 2024

Polski Czerwony KrzyzDominika i Sebastian Kulczyk przeznaczyli 4 miliony złotych na program żywienia dzieci, realizowany wspólnie z pięcioma renomowanymi polskimi organizacjami pomocowymi.

zolty talerz

 

Głównym celem projektu ,,Żółty Talerz” jest poprawa sytuacji żywieniowej dzieci i młodzieży oraz aktywizacja rodzin w celu wspierania prawidłowego żywienia w szkołach. Zaangażowani rodzice mogą doprowadzić do poprawy systemu żywienia w placówce poprzez wpływ na kierownictwo szkoły i kierowania apeli do władz oświatowych i samorządowych.
,,Żółty Talerz” to sojusz Kluczyk Foundation z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Polskim Czerwonym Krzyżem, Caritas Polska, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Bankiem Żywności i SOS Wioskami Dziecięcymi. Organizacje zaproszone do realizacji programu są w nim partnerami. Program jest celową inwestycją społeczną, która ma przynieść konkretny zysk społeczny. Programem zarządza Kulczyk Foundation.

Partnerzy przedsięwzięcia zawiązali sojusz, by skupić się na wsparciu żywienia dzieci na poziomie konkretnej stołówki, świetlicy czy rodzinnego domu.

,,Żółty Talerz” to program wzmocnienia już istniejącego systemu żywienia dzieci w Polsce poprzez działanie, tam gdzie konkretne dziecko siada do posiłku.
Program ,,Żółty Talerz” ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość i intensywność żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i zapewnić wiedzę pomocną w prawidłowym żywieniu najmłodszych. Te łącznie 4 mln zł na żywienia dzieci ma zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Polski Czerwony Krzyż realizuje program w 6 województwach: łódzkim, małopolskim, mazowieckim, opolskim, podkarpackim, pomorskim.

Polski Czerwony Krzyż na Opolszczyźnie objął programem 208 dzieci na terenie powiatu brzeskiego i kędzierzyńsko-kozielskiego.

 

Nowiny na pasku