Wielkanocne zakupy mogą być jak jajko niespodzianka - czasem przynoszą radość, a czasem małe rozczarowania. Z poradnikiem IJHARS wypełnisz wielkanocny koszyk produktami najwyższej jakości.
JAJA
Jaja wielkanocne to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Ich przygotowanie i zdobienie to ważna tradycja, która łączy pokolenia.
W święconce występują jako symbol Chrystusa Zmartwychwstałego i obietnicy życia wiecznego. Wierzono, że dzielenie się jajkiem umacniania więzi rodzinne i korzystnie wpływa na relacje między najbliższymi.
Jak kupić dobre jaja?
W sprzedaży detalicznej dostępne są wyłącznie jaja klasy „A”, czyli jaja świeże, które przed sprzedażą nie mogą być myte ani czyszczone. Ich skorupka nie może być uszkodzona, a białko powinno być przezroczyste i klarowne.Data minimalnej trwałości jaj to 28 dni od daty zniesienia - data składa się przynajmniej z dnia i miesiąca, do którego jajo będzie nadawało się do spożycia, a będzie ją poprzedzało wyrażenie „Najlepiej spożyć przed” - odczytując datę minimalnej trwałości, możesz samodzielnie określić, kiedy jaja zostały zniesione i określić ich świeżość.„Jaja wiejskie” - to określenie dotyczy jaj otrzymanych z ekologicznego chowu kur niosek bądź utrzymywanych na wolnym wybiegu - pierwsza cyfra zawsze oznacza system chowu kur - 0 - chów ekologiczny, 1 - chów na wolnym wybiegu. Nie daj się nabrać na „jaja wiejskie” z chowu klatkowego.Barwienie jaj wielkanocnych - popularne barwniki syntetyczne sprzedawane w sklepach możesz z powodzeniem zastąpić zdrowszymi, naturalnymi barwnikami: buraka, kurkumy, łupin cebuli, wywaru z czerwonej kapusty.
Kolor barwnika zawsze pomaga utrwalić ocet.
PIECZYWO
Chleb to jeden z najważniejszych elementów koszyka wielkanocnego, ceniony za swój smak i prostotę. Podczas wielkanocnego śniadania podaje się go z wędlinami, pasztetami, jajkami i chrzanem. Chleb symbolizuje w tradycji chrześcijańskiej Ciało Chrystusa. Włożony do koszyczka wielkanocnego ma gwarantować dobrobyt i pomyślność.
Na co zwrócić uwagę, kupując pieczywo?
Przyjrzyj się nazwie. Powinna wskazywać rodzaj mąk użytych do wypieku. Warto pamiętać, że chociaż w chlebie pszennym głównym składnikiem jest mąka pszenna, dopuszczalny jest niewielki dodatek mąki żytniej. Analogicznie w chlebie żytnim możesz spodziewać się niewielkiego dodatku mąki pszennej. Spójrz na wykaz składników. Do wypieku chleba wystarczą mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże. Zastanów się, zanim wybierzesz pieczywo z dłuższą listą składników.
Pieczywo pełnoziarniste wypieka się z ciemnej mąki, zawierającej całe ziarno, łącznie z otrębami i zarodkiem. Dzięki temu jest bogatsze w błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Z kolei pieczywo białe jest wypiekane z mąki oczyszczonej, z której usunięto większość wartościowych składników, pozostawiając głównie skrobię.
Nie kieruj się ślepo zasadą „im pieczywo ciemniejsze, tym lepsze”. W piekarnictwie stosowane są składniki, które pozwalają na zmianę koloru pieczywa, np. słód jęczmienny. Dodatek słodu do pieczywa z białej, pszennej, oczyszczonej, mąki nada bochenkowi ciemny kolor. Tak zaciemnione pieczywo nie nabierze jednak cech odżywczych pieczywa z mąki pełnoziarnistej, czy też pieczywa żytniego.
Niezależnie, czy kupujesz chleb bez opakowania w piekarni, czy w sklepie, masz prawo znać jego skład i oczekiwać dostępności tych informacji; zwróć uwagę na nazwę opisową chleba to ona wskaże rodzaje użytych do wypieku mąk, np. chleb pszenno-żytni.
WĘDLINA
Jest nawiązaniem do baranka, którego Izraelici zabijali i spożywali w gronie rodziny w święto Paschy. Wędlina w koszyczku ma zapewnić zdrowie, bogactwo, dobrobyt i dostatek całej rodzinie. Najczęściej wkłada się zazwyczaj kawałek szynki lub kiełbasę.
Wybieraj wędliny zawierające naturalne przyprawy, takie jak pieprz, czosnek czy zioła oraz sól.Sprawdź, czy w skład przetworów mięsnych wchodzi woda, jeśli występuje w wykazie składników, to znaczy, że jej ilość w wyrobie gotowym jest większa niż 5% - dodatek wody ma na celu zwiększenie masy produktu, poprawę jego soczystości, jednak jej nadmierna ilość może negatywnie wpływać na jakość produktu.Informacje o składnikach alergennych zawsze powinny być wyróżnione w wykazie składników np. pogrubioną czcionką.Informację o tym, czy osłonka wędliny jest jadalna, czy nie, znajdziesz w oznakowaniu produktu. Wybieraj wędliny z wysoką zawartością mięsa. MOM to nie to samo co mięso. Zwróć uwagę, czy w składzie wędliny występuje MOM, oznaczany również jako mięso oddzielone mechanicznie. Nazwa mięso może być w tym wypadku myląca. Wędlina bez opakowania (luzem, pakowana na życzenie w miejscu sprzedaży) - masz prawo znać jej skład i oczekiwać dostępności tych informacji. Mięso i wędliny pakowane próżniowo lub w atmosferze gazów ochronnych - oba sposoby pakowania nie obniżają jakości produktów, a jedynie przedłużają ich trwałość.
CHRZAN
Chrzan w tradycji ludowej znamionuje tężyznę fizyczną, krzepę i witalność. Dawniej śniadanie świąteczne rozpoczynało się spożyciem całej laski chrzanu, ponieważ wierzono, że to wpłynie pozytywnie na zdrowie spożywającego.
Do wyprodukowania chrzanu tartego wystarczą korzeń chrzanu, woda, cukier, sól, ocet i regulator kwasowości.
Wybierając tarty chrzan weź pod uwagę, że jest to produkt wieloskładnikowy. Znajdziesz w ofercie produkty, w których udział korzenia chrzanu wynosi 40%, ale i takie, w których wyniesie 80%. Informacje o zawartości korzenia chrzanu w artykule znajdziesz w wykazie składników na opakowaniu.
MAJONEZ
Dobrej jakości majonez powinien zawierać olej roślinny, musztardę, żółtka jaj kurzych - odpowiedzialne za emulgację i nadające kremową konsystencję, ocet lub sok z cytryny - dodające kwaskowatości i działające jako konserwant oraz przyprawy.
Majonezy light lub lekkie zawierają co najmniej 30% mniej składnika odżywczego, na przykład tłuszczu, w porównaniu z podobnymi produktami.
Czy wiesz, czym różni się majonez chrzanowy (sos majonezowy z chrzanem) od majonezu o smaku chrzanowym? Smak pierwszego będzie pochodził od dodanego chrzanu natomiast drugiego głównie od dodanego aromatu.
Podsumowanie:
Źródło informacji: IJHARS