Nowe owoce, które są niepozorne, małe, zielone lub z rumieńcem. Dojrzewają na początku września, a w handlu dostępne są do końca października. To minikiwi. Warto je poznać, bo to skoncentrowane źródło ponad 20 składników odżywczych i prawdziwie polski superowoc - mówi dr hab. inż. Piotr Latocha, prof. SGGW - prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi.
Czytaj więcej...Hipercholesterolemia - podwyższony poziom cholesterolu we krwi - to przypadłość ponad połowy mieszkańców Polski w wieku 18-79 lat. Kilka procent się leczy, czyli redukuje wysokie ryzyko zawału serca czy udaru. Czytaj więcej...
Sięganie po jedzenie stało się potrzebą nie fizjologiczną, a w dużej mierze potrzebą emocjonalną. Fala otyłości przybiera na sile - dzisiaj 25%, a wg prognoz za 4 lata już 30% społeczeństwa, będzie otyła[1].
Czytaj więcej...Długotrwałe objawy post-COVID dotyczą zwykle układu oddechowego i krwionośnego, a powodem do niepokoju mogą być zbyt wysokie i zbyt niskie wartości parametrów - zauważają eksperci medyczni z inicjatywy Nauka przeciw Pandemii. W krótkim poradniku tłumaczą ozdrowieńcom, na co, kiedy i jak reagować.
Czytaj więcej...Odwiedzający na Hawajach płacą 15 dolarów + podatek i napiwki za drinka Mai Tai. Szczepionka przeciw COVID-19 jest jednak bezpłatna i żadne napiwki nie są akceptowane.
Czytaj więcej...W obliczu narastającej fali otyłości i pogłębiających się mitów z nią związanych, w trosce o osoby z chorobą otyłościową, Instytut Człowieka Świadomego we wtorek 24 sierpnia br. zainaugurował holistyczną kampanię społeczną „W Nowym Kształcie” wspierającą leczenie otyłości.
Czytaj więcej...Cudze chwalicie, swego nie znacie! Warto wiedzieć, że pod względem zawartości polifenoli, a więc bioaktywnych związków mających liczne, udowodnione walory prozdrowotne.
Czytaj więcej...Po 40-tce zaczynamy spać coraz krócej i coraz płycej, przez co sen nie jest już tak regenerujący i nie zawsze daje odświeżenie intelektualne. Czytaj więcej...
W ostatnich miesiącach wskaźnik zakażeń w naszym kraju obniżył się w znaczącym stopniu, a jak wynika z badań firmy Dailyfruits ponad 70 proc. przedsiębiorstw przewidywało, że jeszcze w tym roku na nowo rozpocznie działanie w formule stacjonarnej.
Czytaj więcej...