Coraz więcej jest przesłanek, by sądzić, że wariant Omikron wirusa Sars-CoV-2 może powodować łagodniejszy przebieg infekcji niż początkowo się obawiano.
Czytaj więcej...
Przymus pomagania odbiera nam dobrą energię potrzebną do działania. Gdy więc nie można inaczej, warto znaleźć sposób, który pozwoli nam podjąć świadomy wybór, pogodzić się z tą decyzją i czerpać z niej także coś da siebie - radzi psychoterapeutka Katarzyna Miller.
Czytaj więcej...
Wsparcie kadr medycznych – nie tylko w Polsce, ale i w krajach unijnych, wzmocnienie podstawowej opieki zdrowotnej w Polsce, inwestycje w profilaktykę oraz lepsze zarządzanie funduszami przeznaczonymi na opiekę zdrowotną – takie wyzwania stoją przed Polską i innymi krajami według ekspertów, którzy w studiu Serwisu Zdrowie prezentowali najnowsze raporty obrazujące stan zdrowia społeczeństw UE i działanie systemów opieki zdrowotnej.
W połowie tego roku wszedł w życie rządowy program Profilaktyka 40 Plus skierowany do osób, które ukończyły 40. rok życia. Masz już ostatnią szansę, aby zrobić przegląd stanu swojego zdrowia – akcja trwa tylko do końca grudnia.
Już 1,9 mln Polaków pobrało bezpłatną aplikację mobilną mojeIKP, która daje łatwy i szybki dostęp do najbardziej potrzebnych informacji zdrowotnych - naszych oraz bliskich, którzy nas do tego upoważnili. W najbliższych tygodniach Centrum e-Zdrowia planuje udostępnić w mojeIKP nową funkcjonalność - wynik testu na koronawirusa.
Ryzyko zachorowania na raka zależy od bardzo wielu czynników, w tym m.in. od tego, co jemy i pijemy na co dzień. Medycy ostrzegają, że niektóre produkty konsumowane w nadmiarze, jak np. przetworzone mięso czy alkohol, zwiększają to ryzyko. Z drugiej strony wskazują też produkty żywnościowe, które pomagają to ryzyko zmniejszać. Szczególnie polecane są wśród nich m.in. warzywa kapustne oraz owoce jagodowe! Dowiedz się dlaczego.
Czytaj więcej...
Nowa metoda korekcji i spowalniania postępu krótkowzroczności u dzieci jest już dostępna w Polsce. To soczewki okularowe, wykorzystujące technologię D.I.M.S., która przy korygowaniu wady pozwala jednocześnie kontrolować jej postęp.
JOYSBIO, jeden z czołowych światowych producentów testów na COVID-19, ogłosił, że jego testy dostępne są powszechnie i umożliwiają identyfikację nowych niebezpiecznych wariantów wirusa.
Rynek cateringu dietetycznego w Polsce rozwija się dynamicznie. Marki prześcigają się w nowych ofertach, kulinarnych recepturach i logistycznych rozwiązaniach. I znajdują wciąż nowych chętnych dla swojej oferty.
Czytaj więcej...