Lato to pora roku, która oferuje prawdziwe bogactwo różnorodnych pokarmów, które powinny znaleźć się na naszym talerzu.
To dobry czas, by dokonać zmian w codziennym żywieniu. Na naszym stole powinny królować kolorowe warzywa i owoce. Im bogatsza paleta, tym lepiej. Są one cennym źródłem antyoksydantów, beta karotenu czyli witamin i minerałów, które zwalczają wolne rodniki, tym samym chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi i nadają skórze młody wygląd. Najważniejsze z nich to witaminy C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto są źródłem błonnika i potasu, które regulują trawienie.
Wraz ze wzrostem temperatury zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu, dlatego lato to dobry czas na to, by stracić kilka kilogramów. Korzystne jest jedzenie świeżych ochładzających pokarmów takich jak: sałaty, ogórki, cukinia, kiełki, pomidory, marchew, biała rzodkiew.
Więcej na dozdrowia.com.pl