19 czerwca 2022 r. w Ziołowym Zakątku w Korycinach odbyła się impreza Nadbużański Festiwal Smaków, organizowana przez SLGD „Tygiel Doliny Bugu” w partnerstwie z „Ziołowy Zakątek” Angielczyk Sp. Jawna.
Uroczystość rozpoczęła Prezeska SLGD „Tygiel Doliny Bugu” – Agnieszka Wojtkowska oraz Właściciel „Ziołowego Zakątka” – Mirosław Angielczyk.
W imprezie uczestniczyło 1000 osób: zaproszeni goście, burmistrzowie i wójtowie należący do LGD, przedsiębiorcy, rolnicy, turyści.
Uroczystość prowadziła Pani konferansjer – Dorota Frasunkiewicz, która także przeprowadzała animacje z publicznością.
Pierwszym punktem programu było wyróżnienie zasłużonych zbieraczy ziół z Podlasia. Wyróżnienia otrzymali: Bogusław Wiński, Małgorzata Kryńska oraz Janina Radziszewska.
Podczas uroczystości odbyły się dwa konkursy: „Kulinarny Ziołowy Przysmak” oraz konkurs „Szybkości Zbierania Ziół”.
Nagrodzeni w konkursie „Kulinarny Ziołowy Przysmak”
Kategoria I: Przystawka, Przekąska:
1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach – Czarnuszkowe babeczki z pastą bazyliową;
2 miejsce: Piwniczka Podlaska – Sałatka szparagowa ze świeżymi ziołami i plastrem wędliny długo dojrzewającej;
3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Minczewo” – Pasztet z żurawiną.
Kategoria II: Danie główne:
1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach – Serowniki słowiańskie;
2 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach – Gołąbki z pokrzywą i sosem pomidorowym;
3 miejsce: Piwniczka Podlaska – Rolada szparagowa z piersi kurczaka w sosie ziołowo-musztardowo-miodowym podana z pierogami szlachcice.
Kategoria III: Deser:
1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie RUSKOWIANKI – Torcik pokrzywowo-poziomkowy z czekoladą lawendową;
2 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Karlusin – Bliny z jabłkiem;
3 miejsce: Piwniczka Podlaska – Ziołowe semi-fredo z tartą rabarbarową z frużeliną.
Fundatorami nagród w konkursie kulinarnym byli:
1. Marszałek Województwa Podlaskiego – Artur Kosicki (za I miejsca);
2. Starosta Siemiatycki – Marek Bobel (za II miejsca);
3. Wójt Gminy Grodzisk – Dariusz Tatarczuk (za III miejsca);
4. Bank Spółdzielczy w Ciechanowcu – Prezes Banku Lech Samulski;
5. Bank Spółdzielczy w Siemiatyczach – Prezes Banku Grażyna Niewińska;
6. Bank Spółdzielczy w Brańsku – Prezes Banku Stanisław Bachurek.
Nagrodzeni w konkursie „Szybkości Zbierania Ziół”
1 miejsce: Pani Anna Śliwa;
2 miejsce: Pani Iza Nasiłowska;
3 miejsce: Pani Alina Skłucka.
Impreza uatrakcyjniona została przez występy zespołów takich jak: „Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Łosickiej”, „Polne Maki”, „Kalina”, „Hoyraky” oraz występ Klubu Tańców Polskich „Krajka” z Drohiczyna. Jako gwiazda wieczoru koncert zagrał Wojtek Szumański. Na zakończenie odbyła się potańcówka przy muzyce disco z lat ’80 ’90 – tych.
Na placu mogliśmy oglądać stoiska z lokalnymi produktami i rękodziełem min.: lokalnymi miodami, chlebem, produktami mącznymi, rękodziełem, wyrobami z drewna, ceramiki, ręcznymi wyrobami z karmelu, biżuterią wykonywaną ręcznie.
Impreza miała na celu promocję regionu, zwiększenie ruchu turystycznego, wydłużenie sezonu turystycznego, ochronę i promocję kulinarnego dziedzictwa regionów Nadbużańskich oraz zrównoważony rozwój turystyki w oparciu o kulturowy potencjał regionów.
Honorowy patronat nad imprezą objął: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Podlaskiego, Starosta Siemiatycki, Podlaski Oddział Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna oraz Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna.
Patronat medialny nad imprezą sprawował: TVP3 Białystok, Polskie Radio „Radio dla Ciebie’, Polskie Radio Białystok, Wrota Podlasia, Kurier Podlaski, Wieści Sokołowskie, Gazeta Łosicka, Wieści Podlaskie, Kraina Bugu, oraz e-TV Bug.
Festiwal został dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu „Nadbużańskie tradycje kulinarne” realizowanego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Polska-Białoruś-Ukraina 2014-2020.